Na jugu Srbije prvi obrok u danu uglavnom je obilan, jak i začinjen, zamišljen tako da vas pola dana drži sitim. Deo je lokalne kulture, navika i načina života. Zato se u Nišu i dalje pažljivo čuvaju i sa ljubavlju spremaju i serviraju jela koja su vekovima hranila radnike, putnike i studente.
Uz to, grad se menja, pa su pored tradicionalnih jela sve prisutnije i moderne varijante doručka u kafićima i restoranima.
Balans između starog i novog daje posebnu draž, jer u istom danu možete probati poparu kao iz kuhinje vaše bake, a zatim pojesti kroasan ili ovsenu kašu u modernom bistrou u centru. Ukoliko prvi put dolazite u Niš, jedan lep doručak negde u gradu idealan je način da započnete dan. U kafanama, pekarama i na pijacama najlakše se oseti duh Niša.
Neki specijaliteti se mogu probati samo ovde, a drugi su deo šire srpske tradicije, ali s lokalnim šarmom i posebnošću.
Ovaj tekst je nastao sa idejom da vam, ne samo odgovorimo na pitanje šta da doručkujete u Nišu, već i da vam predstavimo deset jela koje Nišlije vole i uputimo vas na konkretna mesta gde ih možete probati.
Kako izgleda tipičan doručak u Nišu?

Tipični doručak u Nišu zasniva se na testu, mlečnim proizvodima, mesu i povrću. Jaja su uvek dobrodošla – na oko, u kajgani ili sa prženicama.
Tu su i jela od kukuruznog brašna, domaći sirevi i kajmak, kao i suhomesnati proizvodi bez kojih Nišlije retko započinju dan. Sa druge strane, na svakoj pijaci ili u pekari pronaći ćete i slatke opcije: pite sa višnjama, palačinke ili kroasane.
Kafići u centru pružaju moderniji izbor, pa se možete odlučiti za omlet, tost ili internacionalni doručak.
Ta raznolikost čini Niš posebnim: možete pojesti doručak kao lokalac, ili kao turista, a najbolje je da isprobate oba pristupa.
Top 10 jela za doručak u Nišu
Pre nego što izaberete mesto za doručak, vredi znati koja jela lokalci najčešće poručuju i zbog čega im se uvek vraćaju. Ovo je pravi vodič kroz ukuse koji najbolje oslikavaju Niš ujutru – od jednostavnih recepata iz porodičnih kuhinja do specijaliteta koji se služe u poznatim kafanama i pekarama.
1. Sukana pita

Sukana pita je klasik niške kuhinje. Pravi se od tankih domaćih kora koje se razvlače rukama i pune sirom, spanaćem, kupusom ili mesom.
Hrskava spolja, mekana unutra, ova pita se peče u velikim plehovima i jede vruća. Lokalci je obožavaju jer podseća na tradicionalnu kuhinju i oslikava nešto što je samo njihovo – „južnjačko“.
Sukanu pitu možete probati u Pizza & Pita Señorita (Park Svetog Save), gde nude više varijanti, a u manjim pekarama širom grada možete naići na domaću, ručno sukanu pitu.
Vredi pitati i u kafanama poput Nišlijske mehane, gde se često služi uz jogurt ili kiselo mleko.
2. Popara
Popara je jednostavno jelo od starog hleba natopljenog mlekom, vodom ili čajem, uz dodatak sira i kajmaka. Nekada je bila doručak koji se spremao u svakoj kući i u ponudama restorana se ne nalazi često.
Teško ćete je naći u pekarama, ali ako odsedate u apartmanu ili ate iznajmili „stan na dan“, potražite domaći sir i kajmak na pijaci Palilula i probajte da je spremite sami. Dovoljno je deset minuta.
3. Proja / Projara
Proja je kukuruzni hleb napravljen od kukuruznog brašna, vode i malo ulja ili masti. Jednostavna je za pripremu, ali veoma zasitna i hranljiva.
U Nišu se često peče u plehovima i seče na kocke, a domaćice je obogaćuju sirom, kajmakom ili povrćem, pa tako nastaje projara – bogatija i mekša verzija ovog hleba. Najukusnija je se uz jogurt ili kiselo mleko.
U skoro svakoj pekari ujutru možete kupiti proju. Preporuka su Pekara Branković ili manje porodične pekare u centru.
U kafanama se služi kao prilog, ali je mnogima omiljena i kao glavno jelo za doručak.
4. Kačamak

Kačamak je jelo od kukuruznog brašna, vode i mleka, uz obavezne dodatke sira i kajmaka. Tekstura može biti gusta ili mekša, u zavisnosti od toga kako se sprema. To je doručak koji „drži“ do podne.
U kafanama Nišlijska mehana i Biser često se može naći kačamak, ali ako tražite baš autentično iskustvo, potražite ga u etno domaćinstvima u okolini Niša, posebno prema Niškoj Banji i Gadžinom Hanu.
5. Pečene domaće kobasice, suvo meso i pečenica
@balkantriptv U Niš na doručak🇷🇸 #balkantrip #balkantriptv #programza5 #niš #restoran #doručak #gurman #dejangurman #srbija #balkan @Dejan Dragicevic
Ovaj doručak nije za svakoga – težak je i masniji, ali je tipično južnjački. Domaće kobasice, suvo meso ili pečenica služe se uz hleb, sir i paprike. Za mnoge Nišlije, to je pravi početak dana.
U kafani Meze i Stara Srbija služe ovakve specijalitete, ali možete posetiti pijace gde domaći proizvođači nude suhomesnate proizvode – uzmite ih i sami napravite kombinaciju za doručak.
6. Komplet lepinja „južnjačka varijanta“
Komplet lepinja je užički specijalitet, ali u Nišu se odomaćila u lokalnoj verziji. Lepinja se preseče, premaže kajmakom, ubaci jaje, a preko svega se prelije umakom od pečenja. Rezultat je bogat, slan i snažan obrok.
Potražite je u pekari Branković ili u kafani Meze. Neka domaćinstva u okolini Niša, posebno na putu ka Prokuplju i Aleksincu, imaju svoju varijantu ovog jela.
7. Prženice, sirevi i jaja na oko

Prženice se prave od hleba umočenog u jaja i prženog na ulju, a jaja na oko ili kajgana služe se uz sireve, kajmak ili domaću slaninu. To je jedna od najrasprostranjenijih opcija za doručak širom Niša.
Svaka kafana u Nišu služi jaja i prženice. U Nišlijskoj mehani možete naručiti prženice uz domaći sir i ljutu papriku, dok Irish Pub Crazy Horse nudi i internacionalne verzije sa slaninom i kobasicama.
8. Mekike
Mekike su prženo testo koje se jede sa sirom, ajvarom, džemom ili šećerom.
Nišlije ih obožavaju i uglavnom jedu u lokalu *Mekike, gde služe i slane i slatke varijante. Dobre mekike prave i na pijaci Čair, gde ih lokalci često kupuju.
9. Sendviči, tost i kroasani
OnI koji žele brži ili lakši doručak, U Nišu će naći odlične sendviče, tost i kroasane. To su modernije opcije, ali sve popularnije.
Komuna gastro bar ima u ponudi francuski tost i sendviče, u Distrikt Kafeu popularne su ovsene kaše i tost sendviči, dok u The Hub-u možete probati kroasane i palačinke.
Ova mesta otvaraju rano i pogodna su za doručak pre jutarnje šetnje i obilaska grada.
10. Slatke opcije: palačinke i pite
Niš ima bogatu tradiciju slatkih pita i palačinki. Pite sa višnjama, jabukama ili bundevom nalaze se u pekarama, dok palačinke postaju standardna ponuda kafića.
U poslastičarnici Šarenica ili De Niro naći ćete odlične pite i kolače. Palačinke, probajte u The Hub-u ili na ulici, gde male palačinkarnice nude i slane i slatke varijante.
Mesta sa posebnim šarmom i lokalnom pričom
View this post on Instagram
Iako smo već pomenuli neke lokale u kojima se mogu pronaći raznovrsne opcije za doručak, važno nam je da nam skrenemo pažnju na mesta u kojima zaista, uz kvalitetnu hranu možete osetiti i autentičnu atmosferu i uživati u jedinstvenom ambijentu.
- Pleasure Kazandžijsko (Kazandžijsko sokače) – Smešten u srcu starog boemskog kvarta, ovaj lokal kombinuje istorijski ambijent s modernim jelima. Ujutru nude uštipke, sendviče i tople napitke, a poseban šarm ima sedenje na kaldrmi, među starim kućama i prolaznicima. Radno vreme počinje oko 7:30, ali vredi proveriti aktuelan jelovnik i satnicu, jer ponuda doručka može varirati.
- Flert kod Sremca – Elegantan prostor pored čuvenog spomenika Stevanu Sremcu i Kalči. Na meniju su jaja benedikt, fritata i pancerote. Ambijent spaja urbano i tradicionalno, pa ga rado biraju i Nišlije i gosti grada. Otvara se u 8 ujutru, ali preporučuje se da pre dolaska pogledate jelovnik jer se ponuda menja sezonski.
- Restorani uz Nišavu – Ako vam je gušt da dan započnete uz pogled na reku, nekoliko restorana i kafića na keju nudi doručke sa terasama koje gledaju na vodu. Najlepši deo je jutarnja tišina i osećaj da ste u gradu, a opet odvojeni od gužve, dok pijete kafu ili jedete omlet. Radno vreme i doručak treba proveriti unapred jer ne rade svi lokali jednako rano.
- Kazandžijsko sokače kao celina – Uz poznate lokale, vredi istaći i da svaka kafanica u ovoj ulici nosi svoju priču. Neke nude klasična jela poput kajgane i prženica, druge eksperimentišu sa internacionalnim opcijama. Obiđite, odaberite, isprobajte.
Saveti za izbor i najbolje vreme za doručak u Nišu
Ujutru, već od 7 sat, živo je na pijacama i u pekarama, kada izlaze prve taze kifle, projice i pite. U tom trenutku grad još spava, pa je atmosfera opuštena, a izbor najveći.
Kafane kreću da služe kuvana jela od 8 sati, što je savršeno za one koji žele jači obrok ili dolaze posle ranog šetanja tvrđavom.
Radnim danima u vreme doručka je mirnije, dok vikendom već od 9 sati centar i pijace postaju puni ljudi. Ako želite da izbegnete čekanje, dođite ranije ili se odlučite za manje popularne kafane u kvartovima van centra.
Rezervacija vam uglavnom nije potrebna, osim u poznatijim kafanama subotom i nedeljom kada se Nišlije okupljaju sa porodicama.
Doručak u Nišu – doživljaj koji se ostaje kao uspomena

Niš je poznat kao grad peciva, roštilja i bureka, ali doručak u ovom gradu krije slojeve tradicije: od pite koja se razvlači rukama, do jagnjeće čorbe koju lokalci naručuju već u osam ujutru. To je retka praksa u Srbiji i pokazuje koliko je doručak ovde vezan za običaje i navike.
Kada dolazite u Niš, obavezno obiđite pijacu, svratite u pekaru ili kafanu i probajte ono što Nišlije jedu decenijama. Pitajte konobare ili lokalce za preporuke i poslušajte ih.
Ako odsedate u apartmanu ili volite sami da kuvate, možete napraviti niški doručak sa sastojcima koje ste kupili na pijaci.
Potrebno vam je kukuruzno brašno za proju ili kačamak, domaći sir i kajmak, malo ajvara i ljutih paprika, nekoliko minuta za pripremu i eto pravog, originalnog niškog doručka u vašoj režiji.