Šta doručkovati u Nišu: lokalne preporuke za jela koja se ne propuštaju

Na jugu Srbije prvi obrok u danu uglavnom je obilan, jak i začinjen, zamišljen tako da vas pola dana drži sitim. Deo je lokalne kulture, navika i načina života. Zato se u Nišu i dalje pažljivo čuvaju i sa ljubavlju spremaju i serviraju jela koja su vekovima hranila radnike, putnike i studente.

Uz to, grad se menja, pa su pored tradicionalnih jela sve prisutnije i moderne varijante doručka u kafićima i restoranima.

Balans između starog i novog daje posebnu draž, jer u istom danu možete probati poparu kao iz kuhinje vaše bake, a zatim pojesti kroasan ili ovsenu kašu u modernom bistrou u centru. Ukoliko prvi put dolazite u Niš, jedan lep doručak negde u gradu idealan je način da započnete dan. U kafanama, pekarama i na pijacama najlakše se oseti duh Niša.

Neki specijaliteti se mogu probati samo ovde, a drugi su deo šire srpske tradicije, ali s lokalnim šarmom i posebnošću.

Ovaj tekst je nastao sa idejom da vam, ne samo odgovorimo na pitanje šta da doručkujete u Nišu, već i da vam predstavimo deset jela koje Nišlije vole i uputimo vas na konkretna mesta gde ih možete probati.

Kako izgleda tipičan doručak u Nišu?

Sir i paradajz
Izvor: YouTube/Screenshot,

Tipični doručak u Nišu zasniva se na testu, mlečnim proizvodima, mesu i povrću. Jaja su uvek dobrodošla – na oko, u kajgani ili sa prženicama.

Tu su i jela od kukuruznog brašna, domaći sirevi i kajmak, kao i suhomesnati proizvodi bez kojih Nišlije retko započinju dan. Sa druge strane, na svakoj pijaci ili u pekari pronaći ćete i slatke opcije: pite sa višnjama, palačinke ili kroasane.

U kafanama se doručkuje obimno, pekare imaju širok asortiman brzih, a ukusnih zalogaja za one koji su u prolazu ili u žurbi.

Kafići u centru pružaju moderniji izbor, pa se možete odlučiti za omlet, tost ili internacionalni doručak.

Ta raznolikost čini Niš posebnim: možete pojesti doručak kao lokalac, ili kao turista, a najbolje je da isprobate oba pristupa.

Top 10 jela za doručak u Nišu

Pre nego što izaberete mesto za doručak, vredi znati koja jela lokalci najčešće poručuju i zbog čega im se uvek vraćaju. Ovo je pravi vodič kroz ukuse koji najbolje oslikavaju Niš ujutru – od jednostavnih recepata iz porodičnih kuhinja do specijaliteta koji se služe u poznatim kafanama i pekarama.

1. Sukana pita

Sukana pita na stolu
Izvor: YouTube/Screenshot, Ova pita je pravi južnjački specijalitet

Sukana pita je klasik niške kuhinje. Pravi se od tankih domaćih kora koje se razvlače rukama i pune sirom, spanaćem, kupusom ili mesom.

Hrskava spolja, mekana unutra, ova pita se peče u velikim plehovima i jede vruća. Lokalci je obožavaju jer podseća na tradicionalnu kuhinju i oslikava nešto što je samo njihovo – „južnjačko“.

Sukanu pitu možete probati u Pizza & Pita Señorita (Park Svetog Save), gde nude više varijanti, a u manjim pekarama širom grada možete naići na domaću, ručno sukanu pitu.

Vredi pitati i u kafanama poput Nišlijske mehane, gde se često služi uz jogurt ili kiselo mleko.

2. Popara

Popara je jednostavno jelo od starog hleba natopljenog mlekom, vodom ili čajem, uz dodatak sira i kajmaka. Nekada je bila doručak koji se spremao u svakoj kući i u ponudama restorana se ne nalazi često.

Teško ćete je naći u pekarama, ali ako odsedate u apartmanu ili ate iznajmili „stan na dan“, potražite domaći sir i kajmak na pijaci Palilula i probajte da je spremite sami. Dovoljno je deset minuta.

3. Proja / Projara

Proja je kukuruzni hleb napravljen od kukuruznog brašna, vode i malo ulja ili masti. Jednostavna je za pripremu, ali veoma zasitna i hranljiva.

U Nišu se često peče u plehovima i seče na kocke, a domaćice je obogaćuju sirom, kajmakom ili povrćem, pa tako nastaje projara – bogatija i mekša verzija ovog hleba. Najukusnija je se uz jogurt ili kiselo mleko.

U skoro svakoj pekari ujutru možete kupiti proju. Preporuka su Pekara Branković ili manje porodične pekare u centru.

U kafanama se služi kao prilog, ali je mnogima omiljena i kao glavno jelo za doručak.

4. Kačamak

Kačamak u posudi
Izvor: YouTube/Screenshot, U Nišu postoji nekoliko mesta gde možete probati izvanredan kačamak

Kačamak je jelo od kukuruznog brašna, vode i mleka, uz obavezne dodatke sira i kajmaka. Tekstura može biti gusta ili mekša, u zavisnosti od toga kako se sprema. To je doručak koji „drži“ do podne.

U kafanama Nišlijska mehana i Biser često se može naći kačamak, ali ako tražite baš autentično iskustvo, potražite ga u etno domaćinstvima u okolini Niša, posebno prema Niškoj Banji i Gadžinom Hanu.

5. Pečene domaće kobasice, suvo meso i pečenica

@balkantriptv

U Niš na doručak🇷🇸 #balkantrip #balkantriptv #programza5 #niš #restoran #doručak #gurman #dejangurman #srbija #balkan @Dejan Dragicevic

♬ original sound – BalkanTrip televizija

Ovaj doručak nije za svakoga – težak je i masniji, ali je tipično južnjački. Domaće kobasice, suvo meso ili pečenica služe se uz hleb, sir i paprike. Za mnoge Nišlije, to je pravi početak dana.

U kafani Meze i Stara Srbija služe ovakve specijalitete, ali možete posetiti pijace gde domaći proizvođači nude suhomesnate proizvode – uzmite ih i sami napravite kombinaciju za doručak.

6. Komplet lepinja „južnjačka varijanta“

Komplet lepinja je užički specijalitet, ali u Nišu se odomaćila u lokalnoj verziji. Lepinja se preseče, premaže kajmakom, ubaci jaje, a preko svega se prelije umakom od pečenja. Rezultat je bogat, slan i snažan obrok.

Potražite je u pekari Branković ili u kafani Meze. Neka domaćinstva u okolini Niša, posebno na putu ka Prokuplju i Aleksincu, imaju svoju varijantu ovog jela.

7. Prženice, sirevi i jaja na oko

Prženice, ajvar i pavlaka posluženi na stolu
Izvor: YouTube/Screenshot, Isprobajte dodatke poput kobasica i slanine

Prženice se prave od hleba umočenog u jaja i prženog na ulju, a jaja na oko ili kajgana služe se uz sireve, kajmak ili domaću slaninu. To je jedna od najrasprostranjenijih opcija za doručak širom Niša.

Svaka kafana u Nišu služi jaja i prženice. U Nišlijskoj mehani možete naručiti prženice uz domaći sir i ljutu papriku, dok Irish Pub Crazy Horse nudi i internacionalne verzije sa slaninom i kobasicama.

8. Mekike

Mekike su prženo testo koje se jede sa sirom, ajvarom, džemom ili šećerom.

Nišlije ih obožavaju i uglavnom jedu u  lokalu *Mekike, gde služe i slane i slatke varijante. Dobre mekike prave i na pijaci Čair, gde ih lokalci često kupuju.

9. Sendviči, tost i kroasani

OnI koji žele brži ili lakši doručak, U Nišu će naći odlične sendviče, tost i kroasane. To su modernije opcije, ali sve popularnije.

Komuna gastro bar ima u ponudi francuski tost i sendviče, u Distrikt Kafeu popularne su ovsene kaše i tost sendviči, dok u The Hub-u možete probati kroasane i palačinke.

Ova mesta otvaraju rano i pogodna su za doručak pre jutarnje šetnje i obilaska grada.

10. Slatke opcije: palačinke i pite

Niš ima bogatu tradiciju slatkih pita i palačinki. Pite sa višnjama, jabukama ili bundevom nalaze se u pekarama, dok palačinke postaju standardna ponuda kafića.

U poslastičarnici Šarenica ili De Niro naći ćete odlične pite i kolače. Palačinke, probajte u The Hub-u ili na ulici, gde male palačinkarnice nude i slane i slatke varijante.

Mesta sa posebnim šarmom i lokalnom pričom

Iako smo već pomenuli neke lokale u kojima se mogu pronaći raznovrsne opcije za doručak, važno nam je da nam skrenemo pažnju na mesta u kojima zaista, uz kvalitetnu hranu možete osetiti i autentičnu atmosferu i uživati u jedinstvenom ambijentu.

  • Pleasure Kazandžijsko (Kazandžijsko sokače) – Smešten u srcu starog boemskog kvarta, ovaj lokal kombinuje istorijski ambijent s modernim jelima. Ujutru nude uštipke, sendviče i tople napitke, a poseban šarm ima sedenje na kaldrmi, među starim kućama i prolaznicima. Radno vreme počinje oko 7:30, ali vredi proveriti aktuelan jelovnik i satnicu, jer ponuda doručka može varirati.
  • Flert kod SremcaElegantan prostor pored čuvenog spomenika Stevanu Sremcu i Kalči. Na meniju su jaja benedikt, fritata i pancerote. Ambijent spaja urbano i tradicionalno, pa ga rado biraju i Nišlije i gosti grada. Otvara se u 8 ujutru, ali preporučuje se da pre dolaska pogledate jelovnik jer se ponuda menja sezonski.
  • Restorani uz Nišavu – Ako vam je gušt da dan započnete uz pogled na reku, nekoliko restorana i kafića na keju nudi doručke sa terasama koje gledaju na vodu. Najlepši deo je jutarnja tišina i osećaj da ste u gradu, a opet odvojeni od gužve, dok pijete kafu ili jedete omlet. Radno vreme i doručak treba proveriti unapred jer ne rade svi lokali jednako rano.
  • Kazandžijsko sokače kao celina – Uz poznate lokale, vredi istaći i da svaka kafanica u ovoj ulici nosi svoju priču. Neke nude klasična jela poput kajgane i prženica, druge eksperimentišu sa internacionalnim opcijama. Obiđite, odaberite, isprobajte.

Saveti za izbor i najbolje vreme za doručak u Nišu

Ujutru, već od 7 sat, živo je na pijacama i u pekarama, kada izlaze prve taze kifle, projice i pite. U tom trenutku grad još spava, pa je atmosfera opuštena, a izbor najveći.

Kafane kreću da služe kuvana jela od 8 sati, što je savršeno za one koji žele jači obrok ili dolaze posle ranog šetanja tvrđavom.

Radnim danima u vreme doručka je mirnije, dok vikendom već od 9 sati centar i pijace postaju puni ljudi. Ako želite da izbegnete čekanje, dođite ranije ili se odlučite za manje popularne kafane u kvartovima van centra.

Oni koji žele doručak uz pogled mogu otići u lokale na keju uz Nišavu – terasa i jutarnje sunce daju poseban šarm, ali treba računati da ne otvaraju svi podjednako rano.

Rezervacija vam uglavnom nije potrebna, osim u poznatijim kafanama subotom i nedeljom kada se Nišlije okupljaju sa porodicama.

Doručak u Nišu – doživljaj koji se ostaje kao uspomena

Komplet lepinja
Izvor: YouTube/Screenshot, Komplet lepinja je deo tradicije koji morate ispoštovati

Niš je poznat kao grad peciva, roštilja i bureka, ali doručak u ovom gradu krije slojeve tradicije: od pite koja se razvlači rukama, do jagnjeće čorbe koju lokalci naručuju već u osam ujutru. To je retka praksa u Srbiji i pokazuje koliko je doručak ovde vezan za običaje i navike.

Kada dolazite u Niš, obavezno obiđite pijacu, svratite u pekaru ili kafanu i probajte ono što Nišlije jedu decenijama. Pitajte konobare ili lokalce za preporuke i poslušajte ih.

Ako odsedate u apartmanu ili volite sami da kuvate, možete napraviti niški doručak sa sastojcima koje ste kupili na pijaci.

Potrebno vam je kukuruzno brašno za proju ili kačamak, domaći sir i kajmak, malo ajvara i ljutih paprika, nekoliko minuta za pripremu i eto pravog, originalnog niškog doručka u vašoj režiji.