Domaće pogačice sa čvarcima – starinski recept

Na prvi pogled i zalogaj, domaće pogačice sa čvarcima odaju sve što ih čini posebnim – spolja zlatne i hrskave, a iznutra slojevite i meke, sa sitnim komadićima čvaraka koji im daju jedinstven, bogat ukus.

Mirisne, lisnate i pufnaste – ove starinske pogačice sa čvarcima su prava poslastica za svakoga ko zna da uživa u kvalitetnom testu i savršenom, hrskavom punjenjenju od ustitnjenih čvaraka.

Priprema pogačica sa čvarcima je postupak koji zahteva vreme i strpljenje, ali svaki minut koji im posvetite, svaka faza kroz koju prođete vrede truda, jer na kraju mirišu neodoljivo i odmah okupljaju sve oko stola.

U ovom tekstu vodićemo vas kroz jednostavan, ali divan recept, i verujte nam, bez teškoća ćete moći i vi da napravite pogačice koje se pamte, nestaju još dok su vruće i traže se iznova i iznova.

Ipak, pre nego što se upustite u čitanje, da vam odmah otkrijemo jednu tajnu: čvarci se ne ubacuju direktno u testo, već se sitno samelju ili usitne i onda utiskuju između slojeva, pa se testo presavija i razvija više puta.

To je ključ onog bogatog, punog ukusa i lisnate strukture po kojoj su ove pogačice prepoznatljive.

Recept za pogačice sa čvarcima

Recept za domaće pogačice sa čvarcima

Domaće pogačice sa čvarcima su klasik srpske i vojvođanske kuhinje, omiljene zbog svoje bogate arome, lisnate teksture i rustičnog šmeka. Slojevite, hrskave spolja a mekane iznutra, idealne su za posluženje na slavama, praznicima ili kao toplo predjelo uz kiselo mleko, jogurt ili pivo. Uživanje je zagarantovano svakim zalogajem!
Vreme Pripreme 35 minutes
Vreme Spremanja 15 minutes
Dizanje testa 45 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Obrok: Predjelo
Kuhinja: Domaća
Kalorije: 390

Sastojci
  

Za testo:
  • 500 ml mlake vode
  • 2 kašičice šećera
  • 40 g svežeg kvasca
  • 500 g pšeničnog brašna T-500 + još 300 g po potrebi
  • 2 kašičice soli
  • 1 jaje
Za fil:
  • 500 g samlevenih čvaraka
  • Prstohvat bibera i/ili ljute mlevene paprike po ukusu
Za završnicu:
  • 1 jaje za premaz
  • Susam lan ili kim (za posipanje)

Posuđe

  • Rerna i 2 pleha + papir za pečenje
  • Velika i srednja činija
  • Kuhinjska vaga
  • Oklagija
  • Okrugla modla ili čaša (Ø 5–6 cm)
  • Nož ili strugalica za testo
  • Četkica za premazivanje
  • Mlin za meso ili seckalica za čvarke

Method
 

  1. Aktivirajte kvasac:
    U mlakoj vodi rastvorite šećer, izmrvite kvasac i ostavite 10 minuta da zapeni.
  2. Zamesite testo:
    U veću posudu stavite 500 g brašna i so, dodajte nadošli kvasac i 1 jaje. Mešajte, a zatim postepeno dodajte preostalih 300 g brašna dok ne dobijete meko, elastično testo koje se ne lepi. Pokrijte i ostavite da naraste oko 45 minuta.
  3. Pripremite fil od čvaraka:
    Sameljite čvarke ili ih usitnite u seckalici dok ne dobijete finu, paštetastu smesu. Po ukusu dodajte biber ili mlevenu papriku.
  4. Laminirajte testo sa čvarcima:
    Testo razvucite na oko 1 cm debljine. Premažite polovinom smese od čvaraka. Preklopite na trećine („u pismo“), okrenite testo, razvucite opet, pa premažite drugom polovinom čvaraka. Ponovo preklopite.
  5. Oblikujte pogačice:
    Razvucite testo na debljinu od oko 1,5 cm. Vadite krugove pomoću modle ili čaše. Ređajte na pleh sa papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da narastu još 15 minuta.
  6. Završni koraci:
    Premažite umućenim jajetom i pospite semenkama po želji. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Video

Beleške

  • Konzistencija testa: Cilj je meko, elastično, blago lepljivo testo koje se odvaja od posude. Ako je tvrdo dodajte nekoliko kapi vode, ako je premeko - kašiku brašna.
  • Radna površina: Brašno koristite štedljivo; višak četkicom skinite da se slojevi ne zabetoniraju.
  • Tekstura čvaraka: Ako budu suvi kada ih sameljete, umešajte 1 do 2 kašike masti da se lakše mažu i budu ujednačeni.
  • Ukus: Čvarci su slani, zato probajte smesu pa prilagodite količinu soli u testu, kako pecivo ne bi bilo preslano.
  • Arome: Prstohvat bibera, mlevene paprike ili belog luka u prahu diskretno doprinosi ukusu, ali ne preterujte, da ne biste neutralisali šmek čvaraka.
  • Razvlačenje: Radite brzo i hladnim rukama; naglasak je na slojevima, ne na savršenom pravougaoniku.
  • Sečenje krugova: Modlu pritisnite pravo nadole, bez uvrtanja-čist rez garantuje bolje dizanje testa prilikom pečenja.
  • Premaz: Jaje razmutite s kašikom mleka ili jogurta za ravnomeran sjaj; semenke lagano utapkajte.
  • Pečenje i boja: Pecite na srednjoj rešetki; ako gornja strana brže tamni, prebacite pleh niže.
  • Skladištenje i osvežavanje: U zatvorenoj kutiji pogačice ostaju mekane; kratko podgrevanje u rerni im vraća lisnatost.
  • Zamrzavanje: Mogu se zamrznuti oblikovane sirove i peći bez odmrzavanja nekoliko minuta duže nego što ih pečete po receptu.

Pogačice sa čvarcima koje greju i dušu

Domaće pogačice sa čvarcima slojevite i hrskave na drvenom poslužavniku
Jednostavni sastojci, nezaboravan ukus

Ove pogačice su primer kako se od skromnih, jednostavnih sastojaka može napraviti nešto toliko ukusno, slojevito i meko, što pamti svako ko je ikad probao, pa čak i ako baš i nije ljubitelj čvaraka.

Zanimljivo je da su se nekada pravile najviše zimi, jer su čvarci tada bili najdostupniji, a testo se lepše „listalo“ na nižim temperaturama. Ta mala tajna iz kuhinja starih domaćica i danas važi: hladnije okruženje daje još lepšu, hrskaviju strukturu.

Takođe pročitajte: Specijaliteti Niša koje morate probati!

Isprobajte ovaj recept kod kuće i osetićete isti onaj miris i ukus zbog kojeg su pogačice sa čvarcima nekada bile nezaobilazne na slavama, prazničnim trpezama i porodičnim okupljanjima, a kada budu gotove, obavezno ih fotografišite i napišite nam kako su vam ispale.

Da li ste dodali neki svoj tajni sastojak i čime ste ih posuli – možda golicom, lanom ili susamom? Vaše iskustvo i ideje pomažu i hrabre i druge da naprave pogačice baš po svom ukusu.

Čekamo vaše komentare!