Sastojci
Posuđe
Method
- Aktivirajte kvasac:U mlakoj vodi rastvorite šećer, izmrvite kvasac i ostavite 10 minuta da zapeni.
- Zamesite testo:U veću posudu stavite 500 g brašna i so, dodajte nadošli kvasac i 1 jaje. Mešajte, a zatim postepeno dodajte preostalih 300 g brašna dok ne dobijete meko, elastično testo koje se ne lepi. Pokrijte i ostavite da naraste oko 45 minuta.
- Pripremite fil od čvaraka:Sameljite čvarke ili ih usitnite u seckalici dok ne dobijete finu, paštetastu smesu. Po ukusu dodajte biber ili mlevenu papriku.
- Laminirajte testo sa čvarcima:Testo razvucite na oko 1 cm debljine. Premažite polovinom smese od čvaraka. Preklopite na trećine („u pismo“), okrenite testo, razvucite opet, pa premažite drugom polovinom čvaraka. Ponovo preklopite.
- Oblikujte pogačice:Razvucite testo na debljinu od oko 1,5 cm. Vadite krugove pomoću modle ili čaše. Ređajte na pleh sa papirom za pečenje. Pokrijte i ostavite da narastu još 15 minuta.
- Završni koraci:Premažite umućenim jajetom i pospite semenkama po želji. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Video
Beleške
- Konzistencija testa: Cilj je meko, elastično, blago lepljivo testo koje se odvaja od posude. Ako je tvrdo dodajte nekoliko kapi vode, ako je premeko - kašiku brašna.
- Radna površina: Brašno koristite štedljivo; višak četkicom skinite da se slojevi ne zabetoniraju.
- Tekstura čvaraka: Ako budu suvi kada ih sameljete, umešajte 1 do 2 kašike masti da se lakše mažu i budu ujednačeni.
- Ukus: Čvarci su slani, zato probajte smesu pa prilagodite količinu soli u testu, kako pecivo ne bi bilo preslano.
- Arome: Prstohvat bibera, mlevene paprike ili belog luka u prahu diskretno doprinosi ukusu, ali ne preterujte, da ne biste neutralisali šmek čvaraka.
- Razvlačenje: Radite brzo i hladnim rukama; naglasak je na slojevima, ne na savršenom pravougaoniku.
- Sečenje krugova: Modlu pritisnite pravo nadole, bez uvrtanja-čist rez garantuje bolje dizanje testa prilikom pečenja.
- Premaz: Jaje razmutite s kašikom mleka ili jogurta za ravnomeran sjaj; semenke lagano utapkajte.
- Pečenje i boja: Pecite na srednjoj rešetki; ako gornja strana brže tamni, prebacite pleh niže.
- Skladištenje i osvežavanje: U zatvorenoj kutiji pogačice ostaju mekane; kratko podgrevanje u rerni im vraća lisnatost.
- Zamrzavanje: Mogu se zamrznuti oblikovane sirove i peći bez odmrzavanja nekoliko minuta duže nego što ih pečete po receptu.